Watercrisis in Al-Hasakah, Syrië: een humanitaire ramp voor de Assyriërs

De stad Al-Hasakah in Noord-Syrië wordt momenteel getroffen door een humanitaire ramp als gevolg van een aanhoudende watercrisis. Dit komt door het kapen van het Aloak waterstation in Ras al-Ayn door Turkije en haar aangesloten fracties. Dit waterstation is de belangrijkste én de enige waterbron die drinkbaar water levert aan de stad Al-Hasakah, haar buitenwijken en de stad Tell Tamer waar veel Assyrische gezinnen leven.

Naast deze watercrisis is elektriciteit, gas en brood schaars, om nog maar te zwijgen over de extreem hoge prijzen als gevolg van de inflatie van de dollar ten opzichte van de Syrisch pond. Deze inflatie is een gevolg van de sancties die Trump heeft opgelegd aan de Syrische regering, de aanhoudende oorlog en de onstabiliteit in het land. Bovendien hebben slechte weersomstandigheden en de aanhoudende coronavirus pandemie deze crisis nog stressvoller gemaakt voor de vele gezinnen die er wonen.

Dat alles brengt het leven van meer dan één miljoen mensen in gevaar, waardoor het een plicht is om een dringende noodoproep te doen. Een aantal van de instanties die dergelijke crises proberen te verhelpen zijn:
– Internationaal Comité van het Rode Kruis https://www.icrc.org/en/donate/syria-crisis-appeal
– Katholieke internationale hulporganisatie Caritas https://www.caritas.org/donate-now/