Steun de Nineveh Plain Protection Units!

Het is alweer vier jaar geleden dat Bakhdida (Qaraqosh) – de grootste Assyrische stad op de Ninevé vlakte – werd bevrijd van ISIS. De Nineveh Plain Protection Units (NPU), een strijdmacht bestaande uit lokale christelijke Assyriërs, namen deel aan de operatie om Bakhdida en andere Assyrische steden samen met het Iraakse leger te bevrijden. Daarom roepen wij iedereen op om NPU te steunen via https://ninevehplaindefensefund.org!

Vier jaar later blijft de beveiliging op de Ninevé vlakte verdeeld onder actoren met concurrerende agenda’s. In gebieden die door de NPU zijn beveiligd, is het aantal teruggekeerde Assyriërs en andere minderheden echter het hoogst. Het ISIS-offensief van 2014 zit nog vers in het geheugen van veel Assyriërs en het laat zien dat de enige manier waarop zij zich veilig kunnen voelen, is indien de Assyriërs zichzelf kunnen beschermen. Ze missen het nodige vertrouwen in de dominante strijdkrachten van Irak, waaronder het Iraakse leger en de Koerdische Peshmerga – troepen die hen in de steek lieten toen ze werden geconfronteerd met ISIS.

Het aandeel mensen die terugkeren spreekt boekdelen: waar niet-lokale troepen domineren, is het percentage teruggekeerde mensen laag. Echter, wanneer troepen met bestaande culturele banden met de lokale bevolking hen beschermen keren ze relatief vaker terug zoals te zien is op onderstaande afbeeldingen.