Hevige conflicten tussen Armenië en Azerbeidzjan

De afgelopen dagen zijn er hevige conflicten geweest tussen Azerbeidzjan en Armenië, waarbij Azerbeidzjan gesteund wordt door o.a. Turkije.

Het conflict begon met een Azerbeidzjaans grondoffensief met gepantserde formaties, ondersteund door artillerie. Armeense en Artsakh-troepen werden teruggedrongen uit hun eerste verdedigingslinie in de zuidoostelijke en noordelijke regio’s van Artsakh, maar vochten terug tegen de Azerbeidzjaanse gepantserde formaties met anti-tank geleide raketten en artillerie, waarbij tientallen voertuigen werden vernietigd.

Azerbeidzjan maakte intensief gebruik van drones bij aanvallen op Armeense luchtverdediging, waarbij grondluchtraketsystemen werden uitgeschakeld. Azerbeidzjaanse troepen wisten in de eerste drie dagen van het conflict beperkte winsten te boeken in het zuiden.

Gedurende de volgende drie dagen belaagden beide partijen elkaar vanuit hun vaste posities. In het noorden vielen Armeense / Artsakh-troepen in de tegenaanval en slaagden erin wat terrein te heroveren. Hun grootste tegenaanval vond plaats op de vierde dag, maar leed zware verliezen toen hun pantser- en artillerie-eenheden werden blootgesteld aan Azerbeidzjaanse luchtaanvallen.

Wij als Assyriërs spreken ons uit tegen de onderdrukkende en agressieve houding van Azerbeidzjan en Turkije en in dit interview van Assyria TV spreekt Jakob Kurum met Vladimir Voskanyan over de huidige gebeurtenissen.