Bericht naar aanleiding van de ontvoering van twee Assyrische ouderen

Geachte lezer,

Wij vinden het ten zeerste te betreuren om nogmaals te corresponderen over de ontvoering van twee Assyrische ouderen in het zuidoosten van Turkije en willen wederom aandacht vragen voor het volgende.

Op zaterdagmiddag 11 januari 2020 hebben onbekende mannen Hurmuz Diril en Şimoni Diril ontvoerd vanuit hun huis in het dorp Mehr, Turkije (Kovankaya in het Turks, in de wijk Beytüşşebap in de provincie Şırnak). Dit laat hun zoon, Remzi Diril (priester in de Chaldeeuws katholieke kerk te Istanbul), weten aan een aantal nieuwsredacties nadat hij het huis van zijn ouders leeg aantrof. Het echtpaar is oud en ziek en tot op heden nog niet weergekeerd. 

Hurmuz Diril is de leider van de lokale gemeenschap, i.e. mukhtar van Mehr, en begon aan zijn hervestiging in het dorp samen met zijn vrouw en bouwde het ongeveer 10 jaar geleden weer op. Dit deed hij nadat het dorp meer dan 15 jaar leeg en in puin lag vanwege het conflict tussen Koerdische groeperingen en het Turkse leger.

Mehr is één van de vele Assyrische dorpen in de regio die tijdens eerderbenoemde conflicten, onderdrukkingen en genocides vanuit naburige groeperingen leeg raakte. Ondanks dit feit is het één van de vier dorpen waarbij sinds 2003 hervestiging heeft plaatsgevonden door haar oorspronkelijke inwoners. 

Alhoewel meerdere bronnen aangeven dat het ouderlijk echtpaar teruggevonden zou zijn, wordt dit tot op heden verworpen door Remzi, ‘‘op dit moment weten we niets omtrent de reden van de ontvoering van mijn ouders en door wie zij zijn ontvoerd. Deel alsjeblieft geen foto’s of nepnieuws voordat we het bevestigen,’’ verklaarde hij aan Assyria TV op 15 januari 2020.

Vanwege bovengenoemde constateringen willen wij de politiek vragen om dit soort tendensen bespreekbaar te maken binnen de wettelijke kaders en vragen wij de media te rapporteren over systematisch Assyrische mensenrechtenschendingen in het Midden-Oosten. 

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van de Assyrische Federatie Nederland