Brief inzake de gevolgen van de Turkse aanvallen in Noord-Irak voor Assyriërs en andere minderheden in de regio.

Geachte lezer,

Middels deze brief willen wij uw aandacht vragen voor de Turkse bombardementen die hebben plaatsgevonden op dorpen in Noord-Irak. Zij zouden deze aanvallen gericht hebben op de PKK die zich verschuilen in enkele dorpen in het noorden van Irak. De dorpen waar de PKK zich verschuilt zijn met name dorpen waar veel minderheden wonen zoals Jezidi’s en Assyriërs. 

Op 20 juni 2020 werd dicht bij de Assyrische stad Bersiveh gebombardeerd. Een van onze contacten in Irak heeft dit opgenomen en met ons gedeeld. In het beeldfragment is duidelijk te horen dat het bombardement nabij plaatsvindt. Op de achtergrond hoor je kinderen huilen en ouders die hen tevergeefs proberen gerust te stellen. 

De Assyriërs zijn de oorspronkelijke bewoners van het gebied en worden samen met andere minderheden al jaren geteisterd door allerlei groeperingen. De PKK gebruikt Assyrische dorpen en bewoners als menselijk schild tegen Turkije en de Assyriërs lijden daar hevig onder. 

Ongeveer 20 jaar geleden waren er circa 2 miljoen Assyriërs in Irak, tegenwoordig zijn het er nog circa 300.000. Velen zijn omgekomen in het geweld, maar vele anderen zijn ook gevlucht. Om te voorkomen dat er geen enkele Assyriër meer is in Irak verzoeken wij de Nederlandse overheid namens de Assyrische gemeenschap in Nederland en in het Midden-Oosten om zich uit te spreken tegen het onrecht dat nu gaande is en hun internationale collega’s op te roepen om de gewelddadige acties vanuit zowel Turkije als PKK te veroordelen en een halt toe te roepen. 

Met vriendelijke groet,

Het Bestuur van de Assyrische Federatie Nederland