Berichtgeving omtrent deelname Conferentie Mensenrechten in Turkije op VU Amsterdam

Geachte lezer,

Op donderdag 12 maart 2020 organiseerde de Assyrische Federatie Nederland, OVA-Academie (onderzoeksbureau over het Alevitisme) en HTTIB (Turkse Arbeidsvereniging Nederland) op de Vrije Universiteit te Amsterdam een ​​conferentie inzake vraagstukken omtrent mensenrechten in Turkije, de implicaties voor het Europese recht en de toekomst van de Turkse staat.

Namens de Assyrische Federatie Nederland was Attiya Gamri aanwezig. Zij ging in gesprek met Fethi Killi (voorzitter van de Alevitische Confederatie Europa), Engin Arslan (advocaat en Armeense activist), Latif Tali (gebiedscomissielid van de PvdA en voorheen actief in Raad Van uit Koerdistan) en Wahhab Hassoo (medeoprichter van NL helpt Yezidi’s). Het panelgesprek werd onder leiding van voormalig CDA-kamerlid en wethouder van de gemeente Enschede, Myra Koomen gemodereerd.  

De hierboven benoemde sprekers gingen in op verschillende kwesties die zich momenteel afspelen in het huidige Turkije, zoals interculturele betrekkingen en fricties tussen de onderdrukte en verstoten gemeenschappen. Hierbij kan gedacht worden aan de erkenning van de Assyrische en Armeense genocide. Ook werd de relatie van deze gemeenschappen tot het systeem en de religieuze ideologie van de Turkse staat besproken. Als laatst werd de relatie met de Europese Unie aangekaart en werden er suggesties gedaan die diende als oplossing die de Turkse staat zouden kunnen transformeren in een minder nationalistisch, democratischer en een land met zelfreflectie. 

Enkele suggesties die vanuit de Assyrische Federatie Nederland werden gedaan waren de eigendommen die in de steden als Diyarbakir, Mardin en Urfa terug moeten gaan naar de oorspronkelijke Assyrische bewoners. Verder werd bediscussieerd om de verschillende gemeenschappen te voorzien van een eigen vertegenwoordiging in regionale districten conform Fries model. Dit zou uiteindelijk moeten leiden tot een democratisch proces waarbij de stem gehoord kan worden van de verschillende gemeenschappen terwijl onderdrukkingen, vervolgingen of bedreigingen kunnen worden voorkomen. 

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van de Assyrische Federatie Nederland